Białko serwatkowe jest jednym z najcenniejszych środków dostępnych na rynku, jednak w opiniach „internetowych specjalistów” bywa niedoceniane, uważane za zbędne, niekiedy nawet szkodliwe dla zdrowia. Najczęściej stosowany argument brzmi: „Po co jesz białko w proszku, skoro masz prawdziwe jedzenie?”. OK, rozumiem, że codziennie jesz 3 kg mięsa, by [...]
[...] 99 g, Tłuszcze 66 g, Węglowodany 204 g. Źródła: Verreijen, A. M., Verlaan, S., Engberink, M. F., Swinkels, S., de Vogel-van den Bosch, J., & Weijs, P. J. (2015). A high whey protein-, leucine-, and vitamin D-enriched supplement preserves muscle mass during intentional weight loss in obese older adults: a double-blind randomized controlled [...]
[...] Fat Weight LossDiet on Glycemic Control and Lipid Levelsin Type 2 Diabetes” https://care.diabetesjournals.org/content/diacare/25/3/425.full.pdf Joy L Frestedt „A whey-protein supplement increases fat loss and spares lean muscle in obese subjects: a randomized human clinical study” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2289832/ [...]
Masa mięśniowa może być budowana w warunkach nadwyżki kalorycznej. To znaczy, iż najlepszy trening oraz suplementy mogą zostać zmarnowane wskutek zbyt małej podaży energii. Dlatego sięganie po odżywki bez przeliczenia całej diety długofalowo, nie przynosi spodziewanych efektów. Dlaczego? Dostarczysz o wiele za dużo np. węglowodanów i tłuszczów, a [...]
[...] Toedebusch R. G., Childs T. E., Hamilton S. R., Crowley J. R., Booth F. W., Roberts M. D. Postprandial leucine and insulin responses and toxicological effects of a novel whey protein hydrolysate-based supplement in rats. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 2012;9, article 24 doi: 10.1186/1550-2783-9-24.
Proteiny serwatkowe stanowią niezbędny element diety kulturysty, a także innych sportowców. Okazuje się, że nie tylko osoby chcące zwiększyć hipertrofię korzystają z dobrodziejstw białka serwatkowego. Ludziom nieaktywnym fizycznie zaleca się niewiele protein. Sytuacja zmienia się jednak diametralnie, gdy rozpoczyna się treningi. Wbrew obiegowym [...]
[...] Muscular Hypertrophy” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4008813/ Tipton KD1, Elliott TA, Cree MG, Wolf SE, Sanford AP, Wolfe RR. “Ingestion of casein and whey proteins result in muscle anabolism after resistance exercise” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15570142 Hartman JW1, Tang JE, Wilkinson SB, Tarnopolsky MA, Lawrence [...]
[...] mięso, jajka, mleko i inne produkty mleczne. Podsumowanie Pod względem wartości odżywczej dla kulturysty, najlepiej wypadają źródła białka takie, jak izolat (WPI; ang. whey protein isolate) i koncentrat białka serwatkowego (ang. whey protein concentrate), co nie powinno nikogo dziwić. Białko sojowe jest dobre, ale tylko wg przestarzałej [...]
Masa mięśniowa jest celem każdego faceta, choć wielu z nich o tym nie wie. Często słyszy się, gdy dany mężczyzna widzi zdjęcia profesjonalnych kulturystów: „ja nie chcę być aż tak wielki”. Problem w tym, iż osoby ze zdjęć poświęciły wiele lat i wcale nie stosują tylko odżywek oraz suplementów, często to ciężka farmakologia. Poza tym w [...]
[...] dobrym wyborem będą jajka i białko kazeinowe. Referencje: Oliver C Witard Myofibrillar muscle protein synthesis rates subsequent to a meal in response to increasing doses of whey protein at rest and after resistance exercise https://academic.oup.com/ajcn/article/99/1/86/4577382?login=true Matthew Stark, Judith Lukaszuk, Aimee Prawitz,1 and Amanda [...]
[...] Hypertrophy” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4008813/ 15.Tipton KD1, Elliott TA, Cree MG, Wolf SE, Sanford AP, Wolfe RR. “Ingestion of casein and whey proteins result in muscle anabolism after resistance exercise” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15570142 16.Hartman JW1, Tang JE, Wilkinson SB, Tarnopolsky MA, [...]
[...] Paul J. Arciero, Daniel Baur, Scott Connelly, and Michael J. Ormsbee “Timed-daily ingestion of whey protein and exercise training reduces visceral adipose tissue mass and improves insulin resistance: the PRISE study” [...]
[...] controlled trial” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5341154/ Linda E Mignone, Tongzhi Wu, Michael Horowitz, and Christopher K Rayner “Whey protein: The “whey” forward for treatment of type 2 diabetes?” Tufano JJ1, Conlon JA, Nimphius S, Oliver JM, Kreutzer A, Haff GG. “Different Cluster Sets Result In Similar Metabolic, [...]
Na rynku znajdziemy wiele rodzajów białek, niektóre lepiej, inne gorzej nadają się dla sportowców. Istnieją w końcu specjalne rodzaje odżywek białkowych, których celem wcale nie jest zwiększanie syntezy białek mięśniowych. Białka Białko serwatkowe (WPH, WPH, WPI) Kazeina Białko sojowe Hydrolizowany Kolagen Białko jaja Kompletny profil Tak. Tak. [...]
[...] S. Macnaughton, Sophie L. Wardle „The response of muscle protein synthesis following whole-body resistance exercise is greater following 40 g than 20 g of ingested whey protein” https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.14814/phy2.12893 Jordan M Joy, Ryan P Lowery,1 Jacob M Wilson,1 Martin Purpura,3 Eduardo O De Souza,4 [...]
[...] Lindsay S. Macnaughton, Sophie L. Wardle „The response of muscle protein synthesis following whole-body resistance exercise is greater following 40 g than 20 g of ingested whey protein” https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.14814/phy2.12893 Jordan M Joy, Ryan P Lowery,1 Jacob M Wilson,1 Martin Purpura,3 Eduardo O De Souza,4 [...]